Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tarte tatin med blandad svamp

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 rulle färdig smördeg
  • 500 g blandad färsk svamp eller motsvarande mängd torkad och sedan blötlagd
  • 1 vitlöksklyfta, fint hackad
  • 2 bananschalottenlökar
  • 4 kvistar timjan
  • 100 gram smör
  • 1 nypa socker
  • 1 ägg, lätt uppvispat

Servering

  • crème fraiche och färsk timjan

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek svampen i omgångar i en ugnsfast stekpanna. Färsk svamp avger ofta mycket vätska. Så lägg därför svampen i en torr, varm panna och låt all vätska koka in. Lägg sedan i smöret och stek klar svampen.
  3. Lägg svampen åt sidan, och stek lök och vitlök på låg värme i smör tillsammans med lite socker och timjankvistarna tills den är mjuk.
  4. Lägg tillbaka svampen och stek tillsammans med lökblandningen i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta av stekpannan från värmen och rulla över smördegen. Skär bort kanterna och vik försiktigt in kanterna under svampen.
  6. Pensla pajen med ägget och baka i ugnen i cirka 20-25 minuter.
  7. Ta ut pajen och låt svalna något. Lägg sedan en tallrik ovanpå på pajen och vänd den upp och ner, så att svampen hamnar är överst.
  8. Servera med en klick crème fraiche och lite extra timjan.