Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Tarte normande aux pommes

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Denna krämiga äppelpaj kan visserligen ätas kall, men den smakar bäst varm eller het. Den kan värmas. Använd den pajdeg du tycker bäst om – söt pajdeg eller mördeg. Pâte Brisée Sucrée (Söt pajdeg) Söt pajdeg gör man på precis samma sätt som vanlig pajdeg. Enda skillnaden är att man blandar socker i mjölet, innan man arbetar ihop degen. Mängder: För en form som är 20-23 cm vid utgår man från 150 g mjöl. För en form som är 25-28 cm vid utgår man från 200 g mjöl. 150 g vetemjöl en skål 1 1/2 msk strösocker 1/4 tsk salt 120 g kallt smör, skuret i centimeterstora bitar 4-4 1/2 msk kallt vatten 1. Häll mjölet i skålen och blanda in salt och socker. Gör sedan degen, kavla ut och kläd formen. En god fransk paj är mör, frasig och smörig. Den bästa pejdegen, pâte brisée fine, görs av fem viktdelar mjöl och fyra viktdelar smör. Man avslutar alltid en fransk pajdeg med en fraisage: man delar degen i klickar och trycker hastigt ut varje klick med “hälen” på handflatan. Här igenom blandas smör och mjöl mycket väl. Mängderna i recepten är lagom till en form med en diameter på 20-23 cm, och mängden är beräknad så att man inte behöver vara alltför sparsam vid utkavlingen. Om man vill kan man använda en pajdegsblandare, men det är en nödvändig del av matlagningsutbildningen att man får in känslan för degen i fingrarna. Delvis gräddade pajdegsskal används för quiches och för pajer vars fyllning bakas i skalet. Färdiggräddade pajdegsskal används för pajer fyllda med kokta ingredienser, som bara behöver en snabb uppvärmning, eller för pajer med färsk frukt, som serveras kalla.

Ingredienser

 • Ett 20 centimeters, delvis gräddat pajskal, placerat på ett bakplåtspapper
 • 450 g fasta mat- eller ätäpplen
 • 60 g strösocker
 • 1/2 tsk kanel
 • 1 ägg
 • 60 g strösocker
 • 30 g mjöl
 • 1 1/4 dl grädde
 • 3 msk calvados eller cognac
 • Pudersocker i en ströare
 • Ett galler eller serveringsfat

Så här gör du

 1. Förvärm ugnen till 190 grader.
 2. Fyrdela, kärna ur och skala äpplena. Skiva dem på längden i 3 mm tjocka skivor. Man bör få ungefär 350 g äppelskivor. Skaka dem i en skål med socker och kanel och lägg ut dem i pajskalet. Grädda i den övre delen av den förvärmda ugnen i cirka 20 minuter eller tills äpplena börjar få färg och nästan är mjuka. Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna medan ni gör i ordning äggkrämen.
 3. Vispa ihop ägg och socker i en skål tills smeten är tjock och blekt gul och ni kan forma band. Vispa i mjölet, därefter grädden och sist calvados eller cognac. Häll smeten över äpplena. Den bör fylla pajskalet nästan till kanten.
 4. Sätt in i ugnen och låt pajen stå i 10 minuter eller tills äggkrämen börjar pösa upp. Strö på rikligt med pudersocker och låt pajen stå i ugnen i 10-15 minuter till. Den är färdig när ytan är brun och en kniv som sticks ner i pajen är ren och torr när man drar ut den.
 5. Låt pajen glida över på ett galler eller serveringsfat och håll den varm tills den skall serveras.
 6. Rulla antingen upp degen på kaveln och rulla sedan ut den igen över formen, eller vik den mitt itu och sedan mitt itu igen, lägg den på formen och vik ut den.
 7. Pressa degen försiktigt mot formens botten resp. bakpappret. Lyft sedan på degkanterna och arbeta varsamt ner den längs formens kanter. Arbeta ner omkring en centimeter extra deg runt formen, så att sidorna blir lite tjockare och kraftigare än botten. Ta bort överflödig deg genom att rulla kaveln över formen.
 8. Tryck sedan med tummarna upp degen ett par, tre millimeter över formens kant, så att det blir en mjukt rundad kant av deg runt hela formen. Ge kanten ett dekorativt mönster med baksidan på en kniv. Nagga formens botten med en gaffel och ungefär en centimeters mellanrum.
 9. För att hindra pajskalets sidor från att falla ihop och botten från att bubbla upp, kan man antingen smöra utsidan på en något mindre form och placera den inuti pajformen som motvikt, eller också täcka pajdegsskalets insida med smörat papper och fylla det med torkade bönor. Bönornas tyngd pressar degen mot formens sidor under gräddningen.
 10. Grädda formen mitt i ugnen, som förvärmts till 200 grader, i 8-9 minuter tills degen börjar hårdna. Avlägsna "stödformen" resp. bönor och papper.
 11. Nagga pajdegsskalet i botten så att det inte höjer sig. Sätt tillbaka pajen i ugnen och låt den stå i 2-3 minuter till. När pajdegen börjar få färg och krympa från formens sidor, tas den ut.
 12. Fyll och grädda pajen färdig i formen, om det verkar som om sidorna är sköra och som om de skulle kunna spricka eller läcka under trycket av fyllningens tyngd.
 13. Låt pajen stå ytterligare 7-10 minuter i ugnen, tills skalet är lätt brunfärgat.
 14. När pajdegsskalet är färdigt, ta bort formen och skjut över skalet på galler. Sörj för god luftcirkulation medan skalet kallnar. Det hindrar pajen från att bli svampig.