Tarte flambée med jordärtskocka och löjrom

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
Deg
- 5 dl mjöl, 300 g
- 1 1/2 dl vatten, 35 grader
- 2 krm salt
- 2-3 msk olivolja
Topping
- 1 dl crème fraiche
- 2 dl riven comté eller västerbottensost
- 8 jordärtskockor
- 1 liten zucchini
- 1 rödlök
- salt, peppar
Garnera med
- 100 g löjrom
- 1/2 ask alfalfagroddar
- gräslök
Till servering
- snackpaprika
Så här gör du
- Arbeta samman mjöl, ljummet vatten och salt till en deg och tillsätt oljan sist. Degen ska vara ganska fast. Låt degen vila minst 1 timme under plastfolie.
- Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i tre till fyra delar. Kavla ut varje del supertunt, till en avlång degplatta 20x30 cm och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Bred tunt ut ca 2 msk crème fraiche, på varje degplatta, men inte ut på kanterna. Strö över osten. Skala och skiva jordärtskockorna tunt på mandolin. Skiva zucchinin tunt. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Fördela jordärtskocka, zucchini och rödlök på degen. Salta lätt och krydda med nymald svartpeppar.
- Grädda i mitten av ugnen, 5–8 minuter. Garnera med klickar av löjrom och alfalfagroddar och skivad gräslök. Dela tarte flambéen i bitar och servera direkt. Gott med snackpaprika till.

Du kanske även gillar
Populära recept