Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tarte au citron meringuée

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Citronmarängpaj – en populär favorit bland de franska bakverken! Häll en citronfyllning i pajskalet och bred på en maräng. Om man vill kan man bränna av marängen med en gasolbrännare för att få en gräddad yta.

Ingredienser

10 bitar

Pajbotten

  • 125 g smör, mjukt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1 ½ dl färskpressad citronjuice
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 30 g majsstärkelse, till exempel Maizena
  • 2 äggulor
  • 50 g smör, mjukt

Marängtäcke

  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl strösocker

Så här gör du

  1. Pajbotten: Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen i minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut och fodra en pajform med raka kanter, cirka 22–24 centimeter i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Fyllning: Koka upp citronjuicen, sockret och hälften av vattnet.
  6. Rör ihop majsstärkelse och äggulorna med resterande mängd vatten.
  7. Rör ner den varma citronblandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockna.
  8. Häll upp krämen i en bunke och tillsätt lite i taget av smöret och rör till en jämn kräm.
  9. Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna.
  10. Bred ut krämen i pajskalen. Sätt in pajen i frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.
  11. Marängtäcke: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.
  12. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen svalnat till 110 grader, vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp.
  13. Häll under vispning i sockerlagen i en fin stråle, vispa i ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
  14. Bred marängen över citronkrämen. Bränn marängen med en gasolbrännare.