Logga in här

Tårta med mangosmörkräm, citronmousse & lingonfrosting

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

12 bitar

Tårtbotten

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör till formen el bakplåtspapper

Mangosmörkräm

  • 1 burk mangopuré
  • 100 g smör
  • 0,5 dl florsocker

Citronmousse

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 msk citronsaft
  • 1 st gelatinblad

Lingonfrosting

  • 300 g färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 75 g smör
  • 5 tsk lingonpulver

Topping

  • 1,5 dl vispgrädde
  • mangobitar

Så här gör du

  1. Tårtbotten bakas med fördel en dag innan den ska användas. Sätt ugnen på 175°C och smörj och ha ströbröd i en form med löstagbar kant
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp c3-4 minuter
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och blanda försiktigt ner det till en jämn smet
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Provstickan ska vara helt trott när kakan är klar. Låt svalna helt skär sedan tårtbotten så du var två lager
  5. Mangosmörkräm: Vispa smör och florsocker porös. Tillsätt mangopurén lite i taget och vispa ihop till en slät kräm. Ställ åt sidan
  6. Citronmousse: Pressa citronsaften i en skål och blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 3dl grädde till ett fast skum. Koka upp resten av grädden och häll ner citronsaften. Lägg ner gelatinbladet i citrongrädden utan att krama ur det och låt det smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden. Ställ i kylskåpet ca 10min
  7. Lingonfrosting: Vispa färskost, florsocker och smör fluffigt. Tillsätt lingonpulver och vispa tills att allting är väl blandat och rätt så fast
  8. Dags att göra tårtan: Dela tårtbotten så det blir tre dekar. Bred ut mangåsmörkrämen på det nedersta lagret så att det blir jämt. Tänk på att gå ända ut i kanterna. Lägg på ett lager av sockerkakan. Bred försiktigt ut citronmoussen på ett jämt lager och även här ända ut i kanterna. Lägg på den sista sockerbaksbotten
  9. Bred ut lingonfrostingen ovanpå tårtan och runt om tårtan så att det blir ett jämt lager runt omkring. Vispa grädden hårt och spritsa runt om kanten på tårtan. Toppa med mangobitar