Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tagliatelle al Ragu bolognese

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

En av dom mest misshandlade rätterna i världen. I Italien finns det ingen rätt som heter Spaghetti bolognese, det har det aldrig gjort. Många Italienska kockar skyller hädelsen på britterna som förstörde rätten med tomater och oregano.

En äkta ragu bolognese görs på koncentrerad tomatpure och kycklingbuljong. Ska serveras med färsk tagliatelle.

Ingredienser

4 portioner

Serveras med:

  • 500 g Färsk tagliatelle
  • 60 g Riven parmegiano reggiano

Ragu:

  • 60 g Smör
  • 60 g Strimlad pancetta
  • 1 st Stor morot (finhackad)
  • 1 st Selleristjälk (finhackad)
  • 1 st Gul lök (finhackad)
  • 100 g Kalvfärs (kan bytas ut mot nöt)
  • 100 g Fläskfärs
  • 1 dl Rött vin (torrt)
  • 0.5-2 dl Kycklingbuljong
  • 0.5 dl Tomatpuré
  • Salt & peppar

Så här gör du

  1. Hetta upp smöret i en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta, fräs försiktigt pancettan, löken, moroten och sellerin i ca 10 min.
  2. Addera färsen och bryn i 15 min tills färsen fått en fin färg, använd träsked för att bryta ner i bitar.
  3. Addera vinet och lått bubbla några minuter. Rör ner 0.5 dl av buljongen, addera sedan tomatpurén och rör tills den upplösts helt.
  4. Sjud såsen i 1 & 1/2 timme utan lock. Späd med kycklingbuljong om det blir för torrt.
  5. Addera någon msk buljong vid slutet så att såsen blir slät och härlig, smaka av med salt och peppar.
  6. Koka pastan al dente enlig anvisningar. Häll av och blanda med såsen. Servera på tallrikar med färskriven parmesan och ett glas rött!