Tacos med fläskfilé

Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 portioner
- 500 g fläskfilé
- 2-3 msk teryakisås
- olja
Sötpotatiskräm
- 2 sötpotatisar à cirka 350 g
- 4-5 msk olivolja
- salt, peppar
Äppelsalsa
- 2 äpplen
- 1/2 gurka
- 2 lime, färskpressad saft
- 1 msk flytande honung
- 2 krm torkade örter, till exempel oregano och timjan
- 1 krm chiliflingor
- 1 förpackning frysta mangotärningar, 250 g, tinade
Till garnering
- 1 spansk pepparfrukt, i tunna skivor
- 1 kruka koriander
- 1 lime, skuren i klyftor
Tillbehör
- 1 förpackning tortillabröd, 8 stycken
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Putsa filén och pensla den med teryakisåsen. Bryn filén runtom i olja i en släpplättstekpanna i cirka 3 minuter, passa noga så att köttet inte bränns vid.
- Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stick in köttermometern i filén i den tjockaste delen. Stek klart i mitten av ugnen till 70 grader innertemperatur.
- Sötpotatiskräm: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg i en liten kastrull och häll på kokande vatten så att det precis täcker. Salta. Koka cirka 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Ånga av noga. Mosa den varma potatisen fint med en gaffel. Rör i olja lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
- Salsa: Klyfta äpplena och ta bort kärnorna. Skär klyftorna i små tärningar. Tärna gurkan. Blanda med mangon. Blanda limesaft, honung och olja i en skål. Smula ner örter och chiliflingorna. Ringla tacosåsen över äppel-, gurk- och mangotärningar vid serveringen.
- Låt det färdiga köttet vila i cirka 10 minuter när det kommer ut ur ugnen - då blir det lättare att skära i fina skivor. Skiva köttet.
- Fördela köttet och tillbehören på tortillabröden, garnera med pepparfrukt och koriander. Servera med limeklyftor.

Du kanske även gillar
Populära recept