Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Systers goda bröd & mitt smör

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1/2 msk salt
  • 3 msk olivolja
  • 10 dl vetemjöl

Pensla & garnera med

  • olivolja
  • flingsalt
  • solrosfrön
  • 4 timjankvistar

Hemgjort smör

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk yoghurt
  • 1/2 tsk salt

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta samman till en lös och kladdig deg. Låt jäsa 30 minuter i övertäckt bunke.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Häll upp degen på ett bakplåtspapper i en långpanna. Knuffa ihop den till önskad form. Pensla med olivolja och strö över flingsalt och solrosfrön. Lägg på timjankvistarna.
  3. Grädda i 15 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda i 15 minuter till. Servera med hemgjort smör.
  4. Smöret: Blanda grädde, yoghurt och salt i en hushållsmaskin.
  5. Vispa, vispa och vispa en stund till. Först blir allt grynigt, fortsätt att vispa.
  6. Till slut ligger vätskan i botten och en klump smör far omkring i bunken! Häll av vätskan. Vispa lite till så att all vätska kan hällas av.
  7. Smaka av, tillsätt eventuellt mer salt. Bred på det nygräddade brödet.