Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Syrligt krämig citron- & mandelkaka

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 37 st har redan röstat

Mjuk, saftig och lättbakad kaka med smak av citron och mandel.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g smält smör
  • rivet skal och saft från 1 stor citron
  • 75 g mandelmassa, finriven
  • florsocker som du siktar över

Till servering:

  • lättvispad grädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och poröst.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vänd ner det i äggvispet. Smält smöret och blanda i det. Riv skalet av citronen och pressa ur saften, blanda ner i smeten.
  3. Riv mandelmassan fint och blanda ner den i smeten, lite i taget medan du rör, se till att den inte klumpar sig.
  4. Häll smeten i en bröad rund form med avtagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
  5. Ta ut kakan och pudra med florsocker. Servera med lättvispad grädde.