Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronpaj

 – recept på fransk klassiker

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 187 st har redan röstat

En vacker, krämig och välsmakande syrlig fransk citronpaj. Lätt att baka och svår att motstå. Hoppa över de tunna skivorna av citron om du hellre vill ha den med blank spegel.

Ingredienser

1 paj
  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk socker

  • 125 g smör eller margarin

  • 2 msk kallt vatten

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 citron, saft och skal

  • 2 ägg

  • 1 dl socker

  • citronskivor


Så här gör du

  1. Rör ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.

  3. Nagga med en gaffel och låt stå i kylskåp, 20-30 minuter.

  4. Förgrädda pajskalet i 200 grader, cirka 10 minuter.

  5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajskalet och grädda ytterligare 15 minuter.

  6. Ta ut pajen och låt den svalna. Garnera gärna med lövtunna skivor citron och servera med löst vispad grädde.
3 kommentarer om "Citronpaj

 – recept på fransk klassiker"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till BakeToYou

      Hej,
      Ofta ska ju den här typen av pajer vara lite lösa när man tar ut dem för att sedan svalna och stelna lite. Hör gärna av dig och berätta hur det gick med det här receptet som ser fantastiskt gott ut.
      Med vänliga hälsningar
      Jorunn, webbredaktör Mitt kök