Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronpaj

 – recept på fransk klassiker

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 253 st har redan röstat

Ingredienser

1 paj

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk socker

  • 125 g smör eller margarin

  • 2 msk kallt vatten


Fyllning

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 citron, saft och finrivet skal

  • 2 ägg

  • 1 dl socker


Till garnering

  • citronskivor


Så här gör du

  1. Rör ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.

  3. Nagga med en gaffel och låt stå i kylskåp, 20-30 minuter.

  4. Förgrädda pajskalet i 200 grader, cirka 10 minuter.

  5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajskalet och grädda ytterligare 15 minuter.

  6. Ta ut pajen och låt den svalna. Garnera gärna med lövtunna skivor citron och servera med löst vispad grädde.
9 kommentarer om "Citronpaj

 – recept på fransk klassiker"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till BakeToYou

      Hej,
      Ofta ska ju den här typen av pajer vara lite lösa när man tar ut dem för att sedan svalna och stelna lite. Hör gärna av dig och berätta hur det gick med det här receptet som ser fantastiskt gott ut.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

  • Minna Dümmatzen
    Minna Dümmatzen

    ”Rör ihop ingredienserna till fyllningen”. Vad är det? Ingår grädden i fyllningen? Finns inga underrubriker.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Minna Dümmatzen

      Hej Minna,
      Det stämmer, grädden ingår i fyllningen. Nu är ingredienserna indelade i separata grupper så att det blir lättare att se vad som är vad. Hoppas pajen smakar!
      Mvh, Mitt kök-redaktionen

  • Eila Hiljanen
    Eila Hiljanen

    Den var alldeles för lös och följde receptet exakt. Var tvungen att öka på tiden 15 minuter.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Eila Hiljanen

      Hej,
      Lite beroende på ugn så kan pajer behöva olika lång tid vid gräddning.
      Hoppas du tyckte pajen blev god, trots extra tid i ugnen.
      Mvh
      Mitt kök-redaktionen

      • Eila Hiljanen
        Eila Hiljanen
        svar till Mitt Kök

        Det räckte inte med 15 minuter extra utan jag hade inne pajen i ugnen totalt 1 timme och då var den supergod, men förstås inte kladdkaka då😊

        • Mitt Kök
          Mitt Kök
          svar till Eila Hiljanen

          Hej,
          Kul att du gillade den, trots lång gräddtid 🙂
          Hälsningar
          Mitt kök-redaktionen