Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Syrensaft – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 34 st har redan röstat

Gör saft av vackra syrenklasar! Sätt ugnen på 100 grader och låt saftflaskorna ligga där i 20 minuter innan du häller upp drycken, så håller saften längre.

Läs också: 5 goda saker du kan tillaga av syren – se recepten här

Ingredienser

1 flaska
  • 35 klasar syrenblommor
  • 4 citroner
  • 4 lime
  • 2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten

Så här gör du

  1. Skölj syrenklasarna i ett kallt vattenbad.
  2. Skrubba citronerna och limen med en borste. Skär citronerna och limen i skivor.
  3. Varva syrenblommor med citronskivor, socker och citronsyra i en bunke eller hink som rymmer cirka 10 liter.
  4. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Rör om ordentligt med en träslev och låt svalna något.
  5. Täck bunken eller hinken med lock eller plastfolie. Ställ in bunken i kylskåpet eller på något annat svalt ställe, eller dela upp saften i mindre bunkar. Låt stå kallt i 4–5 dagar. Rör om i bunken en gång om dagen.
  6. Sila av blomklasar och citronskivor genom ett durkslag. Sila sedan genom en silduk. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Genom att sätta in de tomma flaskorna i ugnen på 100 grader i 20 minuter blir flaskorna desinficerade och saften håller längre.