Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Syrensaft

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 31 st har redan röstat
Syrensaft
Foto: Anna Kern

Gör saft av vackra syrenklasar! Sätt ugnen på 100 grader och låt saftflaskorna ligga där i 20 minuter innan du häller upp drycken, så håller saften längre.

Läs också: 16 saker du inte visste om syrener 

Ingredienser

1 portion
  • 35 klasar syrenblommor
  • 4 citroner
  • 4 lime
  • 2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten

Så här gör du

  1. Skölj syrenklasarna i ett kallt vattenbad.
  2. Skrubba citronerna och limen med en borste. Skär citronerna och limen i skivor.
  3. Varva syrenblommor med citronskivor, socker och citronsyra i en bunke eller hink som rymmer cirka 10 liter.
  4. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Rör om ordentligt med en träslev och låt svalna något.
  5. Täck bunken eller hinken med lock eller plastfolie. Ställ in bunken i kylskåpet eller på något annat svalt ställe, eller dela upp saften i mindre bunkar. Låt stå kallt i 4–5 dagar. Rör om i bunken en gång om dagen.
  6. Sila av blomklasar och citronskivor genom ett durkslag. Sila sedan genom en silduk. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Genom att sätta in de tomma flaskorna i ugnen på 100 grader i 20 minuter blir flaskorna desinficerade och saften håller längre.
Du kanske även gillar