Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Syrad kål och rotfrukt

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

Alt 1.

  • 1 kg vitkål
  • 500 g svartkål
  • 1 gul lök
  • 1 msk jodfritt salt
  • 1 tsk senapsfrön

Alt 2.

  • 500 g gulbeta
  • 300 g svartkål
  • 500 g morot
  • 1 msk jodfritt salt

Så här gör du

  1. Riv vitkål, rödkål och annan lite hårdare kål fint i en matberedare eller hyvla med osthyvel.
  2. Svartkål, morötter och rödbetor skivas tunt.
  3. Blanda grönsakerna du har valt med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperatur i cirka 20 minuter.
  4. Massera grönsakerna med händerna eller en stöt så att den släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir mjuka.
  5. Smaksätt med valda kryddor. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med händerna. Se till så att det inte blir några hålrum.
  6. Häll på vatten så att grönsakerna precis blir täckta. Lämna 2 cm med luft upp till kanten så att det inte svämmar över när grönsakerna börjar jäsa.
  7. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur, till exempel i en uppochnedvänd papperspåse.
  8. Öppna burken en gång om dagen för att lätta på trycket och hålla koll på jäsningsprocessen.
  9. Det ska börja bubbla i burken efter 12 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.
  10. Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.
  11. Låt burken stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylskåpet. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. En öppnad burk håller i minst 1 månad.