Logga in här

Sydfransk fisksoppa



Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner


  • 500-600 g fiskgrytbitar, gärna både lax och hoki


  • 150 g skalade räkor


  • 2-3 msk strimlad persilja



Soppbas:



  • 1 stor gul lök


  • 3 vitlöksklyftor


  • 1 zucchini


  • 1 fänkål


  • 1-2 msk olivolja


  • 1 dl mild aivar relish på burk


  • 2 fiskbuljongtärningar


  • 1 burk hela tomater


  • 1 dl vittvin


  • cirka 8 dl vatten


  • 1 dl oliver


  • 1/2 dl syltlök



Till servering:



  • 1/2 baguette



Gremolata:



  • finrivet skal av 1 vältvättad citron


  • 2 pressade vitlöksklyftor


  • 2 msk finhackad persilja


  • 3 msk olivolja



Så här gör du

  1. Blanda ingredienserna till gremolatan i en skål.


  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa och tärna zucchinin. Ansa och hacka fänkålen.


  3. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs i lök och vitlök cirka 3 minuter. Tillsätt zucchini, fänkål och aivar relish och fräs cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt tomaterna delade i mindre bitar. Tillsätt vinet, vattnet, oliverna och syltlöken och koka soppan under lock 5-8 minuter.


  4. Lägg i fiskbitarna och sjud under lock cirka 5 minuter eller tills fisken är klar. Späd eventuellt med lite kokande vatten om soppan känns för tjock. Blanda i räkorna och låt allt bli genomvarmt. Strö över persiljan.


  5. Servera soppan med rostad baguette och gremolata.