Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Svartvinbärssaft

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Ingredienser

2 flaskor
  • 1 kg svarta vinbär
  • 7 dl vatten
  • 5 dl strösocker per avrunnen liter saft
  • 1 vaniljstång
  • eventuellt 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft

Så här gör du

  1. Bären behöver inte repas. Skölj bären och låt de rinna av väl. Lägg dem i en gryta och fyll på med vattnet.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur märgen och lägg stång och märg i grytan. Koka under lock, cirka 10 minuter.
  3. Tryck sönder bären med en slev mot grytans kant. Häll upp en silställning och låt saften självrinna ner i en skål.
  4. Mät saften. Häll över i en gryta och blanda med socker och koka långsamt, cirka 10 minuter.
  5. Skumma saften tills den är klar.
  6. Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft för konserverande effekt (valfritt)
  7. Häll upp saften på rena varma flaskor. Sätt på kork. Förvara kallt. Späd saften till önskad styrka och servera.