Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Svamppasta – ragù ai funghi

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 70 gram torkad Karl-Johansvamp
  • 100 gram färsk shitakesvamp
  • 150 gram färsk portobellosvamp
  • olja och smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 3 kvistar selleri
  • 1 morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1/5 glas vitt vin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 paket pasta pappardelle
  • Parmesan
  • Persilja
  • Citron
  • Salt

Så här gör du

  1. Börja med att koka upp vatten och häll det över den torkade svampen. Låt dra i 20 minuter. Spara vätskan från svampen.
  2. Hacka upp svampen i något större bitar. Stek den färska och torkade svampen ordentligt med olja, smör och salt. Stek i omgångar om inte allt får plats i stekpannan. Lägg sedan svampen åt sidan. Viktigt att all svamp blir ordentligt brynt.
  3. Finhacka lök, selleri och morötter. Addera en klick smör i en stekpanna och fräs på svag värme tills grönsakerna mjuknar något och löken blivit glansig.
  4. Pressa därefter i vitlöksklyftorna och addera chiliflakes. Häll över det vita vinet och lite vätska från den torkade svampen och låt det reduceras ned.
  5. Tillsätt sedan krossade tomater. I med buljongtärningen och låt såsen koka ner på medelhög värme.
  6. Lägg därefter i den brynta svampen i tomatsåsen.
  7. Koka upp ett paket med pasta pappardelle. Kom ihåg att salta vattnet rikligt. När pastan har cirka 1 minut kvar av sin koktid och ännu är lite för hård är det dags att hälla av pastan – men spara lite av pastavattnet i en skål.
  8. Addera därefter en klick smör i en stekpanna och lägg i svampragun tillsammans med pastan. Tillsätt pastavatten i stekpannan och rör om tills pastan och såsen blir riktigt krämig och smakerna sätter sig ordentligt.
  9. Servera genast och garnera med parmesan och hackad persilja samt riven citronzest.