Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Svampgyoza med chili- & vitlöksolja

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 24 gyozadegsplattor, finns i välsorterade eller asiatiska livsmedelsbutiker
  • 1 ägg, lätt uppvispat

Fyllning

  • 300 g blandad svamp, till exempel ostronskivling och skogschampinjon, finhackad
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 2 msk gräslök, hackad
  • 2 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 msk socker
  • salt och peppar

Chili- och vitlöksolja

  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 1/2 chili, fint skivad
  • 1 tsk sambal badjak
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1/2 dl olivolja

Till servering

  • friterad schalottenlök, finns i välsorterade eller asiatiska livsmedelsbutiker
  • ris

Så här gör du

  1. Fräs svamp, schalottenlök och vitlök på låg värme i några minuter så att de mjuknar.
  2. Tillsätt gräslök, soja, sesamolja och socker, fräs i ytterligare någon minut och smaka av med salt och peppar. Låt röran svalna helt.
  3. Pensla kanterna på en gyozaplatta med det uppvispade ägget.
  4. Klicka ut cirka 2 tsk fyllning mitt på degen, vik över hälften så att det blir som en halvmåne och nyp ihop längs med kanten.
  5. Upprepa på samma sätt med resten av plattorna. Lägg de färdiga dumplingarna under en lätt fuktad handduk.
  6. Gör chili- och vitlöksoljan genom att fräsa all ingredienser tillsammans med oljan på låg värme tills löken är mjuk.
  7. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek några knyten åt gången så att de får färg på ena sidan. Gyoza ska bara stekas på en sida, så du ska inte vända dem.
  8. Häll lite vatten i pannan så att det precis täcker botten och sätt på ett lock. Låt knytena ånga i cirka 3 minuter.
  9. Servera gyozan toppad med chili- och vitlöksoljan samt den friterade löken tillsammans med kokt ris.