Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Svampbröd med västerbottensost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

24 stycken
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 6 1/2-7 dl siktat dinkelmjöl
  • 3/4 dl solroskärnor
  • 3/4 dl pumpakärnor

Fyllning

  • 1/2 l kantareller eller annan skogssvamp
  • 1 liten gul lök
  • rapsolja
  • 1/2 msk torkad timjan
  • salt
  • nymalen peppar
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl grovriven västerbottensost

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i kärnorna mot slutet. Låt jäsa under duk i cirka 45 minuter.
  2. Fyllning: Rensa och hacka kantarellerna. Skala och hacka löken. Mjukstek svamp och lök i olja i cirka 12 minuter. Blanda i timjan mot slutet. Ta från värmen och låt kallna. Krydda med salt och peppar. Blanda i persilja och ost.
  3. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Kavla ut till en platta som mäter 50×30 cm. Bred fyllningen över brödet. Rulla ihop som en rulltårta. Skär rullen i bitar. Lägg bröden i bullformar.
  4. Ställ bullformarna på mindre underlag, till exempel små skärbrädor, som ryms i frysen. Låt jäsa i cirka 30 minuter under duk.
  5. Ställ sedan bullarna på sitt underlag i frysen. Efter cirka 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.
  6. Gräddning: Sätt ugnen på 250 grader. Flytta över bullarna på en plåt. Låt plåten med kalla bullar stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter medan ugnen värms.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills bröden har fin färg.