Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Sushi

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 52 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Ris:

 • 8 dl sushiris
 • 9 dl vatten
 • 1 dl risvinäger
 • 1 dl strösocker
 • 2 tsk salt

Maki Rulle (den svarta rullen med sjögräs):

 • 4 Nori papper (sjögräset) (finns i Thaiaffärer)

Nigiri (riskudden med tex en lax eller räka på toppen):

 • 8 Laxbitar (finns i färdiga frysta bitar i Thaiaffärer)
 • 8 Räkor (finns i färdiga frysta bitar i Thaiaffärer)

Så här gör du

 1. Skölj riset mycket noggrant - jag brukar göra det 8-9 gånger. Slå sen bort sköljvattnet
 2. Mät upp 9 dl vatten i riskastrullen och låt riset stå i vattnet en halvtimme.
 3. Koka upp riset på högsta värme och lägg på ett lock på kastrullen. Sätt samtidigt på en tom spisplatta på lägsta värme. När riset just kokat upp för du över kastrullen till den svalare plattan. Låt koka cirka 15 minuter.
 4. Tag kastrullen från värmen och låt det stå och dra i ytterligare 15 minuter.
 5. Under tiden som riset kokar: Blanda 1 dl risvinäger, 1 dl socker och 2 tsk salt i en kastrull och låt koka upp. Se till att sockret löser sig ordentligt. Låt vinägerblandningen svalna lite.
 6. När riset är färdigt blandas den avsvalnade vinägern ner i riset med hjälp av en stor sked(gärna träd). Alltsammans får sedan svalna i rumstemperatur på ett stort träd eller plastfat
 7. Nu kan du välja om du vill göra Nigiri eller Maki eller varför inte båda.
 8. NIGIRI : Ha en skål med kallt vatten till hands och en handduk att torka av fingrarna på till hands.
 9. Är du högerhänt doppar du högerhanden i vatten och tar upp en risklump i handflatan. Den färdiga kudden ska vara något större än en valnöt, cirka 4-5 centimeter lång, 1,5 centimeter hög och 1,5 centimeter bred.
 10. Krama så kudden lätt genom att vika fingrarna över risbollen några gånger. Snurra risklumpen och upprepa kramningen ett par gånger. Det är viktigt att riset inte blir för hårt pressat.
 11. Tag en liten mängd wasabi på höger pekfinger. Fatta fiskbiten (eller räkan eller vad du nu vill lägga på toppen av sushin) i vänster hand, stryk ett tunt lager wasabi på undersidan av fiskbiten och placera den ovanpå riset.
 12. Kläm till sushibiten lite lätt så att riset formar sig efter fisken. Mängden wasabi kan du själv anpassa efter tycke och smak. Upprepa proceduren med alla tillbehören. Har du gjort en tunn japansk omelett som du vill använda till sushin ska det inte vara wasabi på den biten.
 13. MAKI: Här behöver du en bambumatta som ofta finns på Ica och Coop eller i Thaiaffärer.
 14. Placera ett noriark på bambumattan. Nori består av pressat, torkat sjögräs och är mycket nyttigt.
 15. Ovanpå norin lägger du ut ett jämt lager ris, cirka 1 cm tjockt. Tryck sedan till riset så att det blir cirka 0,5 cm. OBS! Den översta delen av noriarket, cirka 1-1,5 centimeter, ska inte täckas med ris. Den tomma delen behövs för att försluta sushirullen.
 16. Mitt på riset stryker du sedan ett streck med wasabi. Placera ditt tillbehör mitt på riset – som kan vara smala strängar av lax, långa gurkstavar, avokadostrimlor, krabbkött eller annat.
 17. Nu skall hela noribladet rullas ihop, det är här bambumattan kommer in i bilden och det är dags att koncentrera sig på allvar. Använd mattan för att snurra ihop hela rullen, tryck lätt längs med då och då.
 18. Stryk slutligen den tomma överkanten av noribladet med vatten, detta fungerar som limning och är väsentligt för att rullen ska hålla ihop.
 19. Låt rullen ligga i kylen tills det är dags att servera. Börja då med att dela den på mitten och skär sedan i centimetertjocka skivor. Eventuellt får kantbitarna kasseras om de inte blir fina.
 20. Strö gärna lite rostade sesamfrön över några av Sushi bitarna.