Surkål på rödkål

Foto: Anna Kern
Surkål är underbart gott och enkelt att göra. Strimla kålen, massera in salt, strö över krydda och fyll på med vatten. Efter att ha luftat burkarna några gånger är det bara att vänta en vecka eller två innan det är klart! Gott till stekt korv och potatis!
Ingredienser
1 burkar
- 1 ¾ kg rödkål
- 1 msk salt utan jod
- 2 tsk kummin eller fänkålsfrön
- vatten
Så här gör du
- Skär bort stocken på kålen och strimla den så fint som möjligt gärna på en mandolin.
- Lägg kålen i en skål och strö över salt och kummin eller fänkålsfrön. Massera in saltet en liten stund med rena händer. Packa ner kålen i en väl rengjord glasburk och pressa ihop hårt med en träslev.
- Häll på vatten, lämna 2 centimeter med luft i burken. Stäng locket och sätt burken på en bricka eller på ett fat och låt stå mörkt i rumstemperatur.
- Öppna burken 1–2 gånger under de första tre dagarna, när det slutat pysa ur burken behöver man inte längre öppna och lufta burkarna.
- Låt stå 1–2 veckor i rumstemperatur.
- Surkålen är nu färdig att ätas. Förvara surkålen i kylen, den håller flera månader.

Du kanske även gillar
Populära recept