Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surkål på rödkål

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

1 burkar
  • 1 ¾ kg rödkål
  • 1 msk salt utan jod
  • 2 tsk kummin eller fänkålsfrön
  • vatten

Så här gör du

  1. Skär bort stocken på kålen och strimla den så fint som möjligt gärna på en mandolin.
  2. Lägg kålen i en skål och strö över salt och kummin eller fänkålsfrön. Massera in saltet en liten stund med rena händer. Packa ner kålen i en väl rengjord glasburk och pressa ihop hårt med en träslev.
  3. Häll på vatten, lämna 2 centimeter med luft i burken. Stäng locket och sätt burken på en bricka eller på ett fat och låt stå mörkt i rumstemperatur.
  4. Öppna burken 1–2 gånger under de första tre dagarna, när det slutat pysa ur burken behöver man inte längre öppna och lufta burkarna.
  5. Låt stå 1–2 veckor i rumstemperatur.
  6. Surkålen är nu färdig att ätas. Förvara surkålen i kylen, den håller flera månader.