Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdegsbröd smaksatt med rödbetor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

10 portioner

Vetesurdeg Dag 1

  • 1 dl vatten, ljummet
  • 1 ⁄2 dl vetemjöl
  • 1 ⁄2 dl fint rågmjöl

Dag 2

  • 1 dl vatten, ljummet
  • 1 ⁄2 dl vetemjöl
  • 1 ⁄2 dl fint rågmjöl

Dag 3

  • 1 dl vatten, ljummet
  • 1 ⁄2 dl vetemjöl
  • 1 ⁄2 dl fint rågmjöl

Fördeg

  • 150 g av vetesurdegen (se ovan)
  • 200 g vatten
  • 150 g vetemjöl special (med hög proteinhalt)
  • 100 g fint rågmjöl
  • 3 msk rapsolja

Deg

  • fördegen (se ovan)
  • 600 g vatten, kallt
  • 1 kg vetemjöl special (med hög proteinhalt)
  • eventuellt 20 g jäst (kan uteslutas om du har optimala jäsförhållanden hemma)
  • eventuellt lite mer mjöl, cirka 1 dl
  • 40 g havssalt

Smaksättning

  • 3 medelstora rödbetor, skalade och rårivna

Så här gör du

  1. Dag 1: blanda alla ingredienser i en glasburk, sätt plastfolie över låt det vara lite öppet så att det kommer i lite luft eller sätt på ett lock på glänt. Låt stå i rumstemperatur över natten
  2. Dag 2: Upprepa proceduren: rör ner ytterligare 1 dl ljummet vatten, 1⁄2 dl vetemjöl, 1⁄2 dl rågmjöl. Låt stå på samma sätt som dag 1 över natten.
  3. Dag 3: Upprepa samma procedur ytterligare en gång.
  4. Dag 4: Surdegen är färdig att börja baka med.
  5. Fördeg: blanda vetesurdeg, vatten, vetemjöl och rågmjöl till en deg. Arbeta degen smidig i 5-6 minuter. Häll upp oljan i en stor bunke och flytta över degen till bunken. Sätt plastfilm över och låt den jäsa till dubbel storlek i 6-8 timmar.
  6. Deg: blanda fördegen med vatten, vetemjöl och jäst. Arbeta degen i 8-10 minuter, tillsätt salt och arbeta degen ytterligare 5 minuter, degen ska vara lös men hanterbar. Låt degen jäsa i 2 timmar under en bakduk.
  7. Flytta över degen till ett lätt mjölat bakbord. Vill du smaksätta brödet så platta ut degen något och lägg på de rivna rödbetorna. Arbeta in rödbetorna i degen.
  8. dela degen i tre bitar. Forma till tre avlånga eller runda bitar och lägg två på en plåt med bakplåtspapper och den sista på en egen plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 11⁄2 - 2 timmar (bäst blir bröden om de får jäsa i mjölade avlånga eller runda jäskorgar).
  9. Sätt ugnen på 250 grader. Spraya lite vatten i ugnen med en blomspruta och sätt in en plåt i taget (om inte båda får plats). Sänk temperaturen till 200 grader efter fem minuter och grädda ytterligare i 25-30 minuter. Brödet är färdigt när det har en innertemperatur på 98 grader. Kontrollera gärna med en digital termometer.
  10. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.