Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdegsbröd från kronjäst

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

Ingredienser

2 bröd
  • 1 burk (150 g) Bagarens Vetesurdeg
  • 25 g färsk Kronjäst för matbröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 13 ,5 dl vetemjöl special
  • 3 tsk salt
  • 1 msk oliv- eller rapsolja

Så här gör du

  1. Skaka surdegsburken innan du öppnar den. Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ungefär 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i två timmar.
  3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2-3 bitar för limpor eller 4 bitar om du vill ha baguetter och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa 1 timme till.
  5. Sätt ugnen på 260 grader i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i ugnen.
  6. Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen och sänk temperaturen till 220 grader. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, cirka 25 minuter. Låt svalna på galler.
2 kommentarer om "Surdegsbröd från kronjäst"
  • bellatrixh
    bellatrixh

    Hej, mina limpor ser likadana ut som när jag stoppade in dom i ugnen när jag skulle ta ut de. Vad har jag gjort fel?