Logga in här

Surdegsbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 420 g Vetemjöl
  • 180 g Dinkelmjöl
  • 480 g Vatten
  • 13 g Salt
  • 120 g Levain (surdeg)

Så här gör du

  1. Blanda vetemjöl, dinkelmjöl, vatten och din aktiv surdeg i en bunke. Du kan använda maskin eller för hand (degen behöver inte knådas utan bara gå ihop)
  2. Låt degen vila 20 minuter
  3. Lägg till salt och blanda för hand eller med maskin
  4. Låt degen vila 30 minuter
  5. "Vik" degen i bunke tills du har gått ett helt varv (hur vikningen ska göras kan du googla fram)
  6. Låt degen vila 30 minuter
  7. Vik degen 2 gånger till, med 30 minuter vila i mellan
  8. Efter sista vikningen, låt degen vila upp till 4 timmar i bunken
  9. Lägg degen på ett riktigt mjölat bord och forma till den som en "kudde"
  10. Låt degen vila 1 timme i jäskorg i rumstemperatur eller upp till 12 timmar i kylen
  11. Sätt ugnen på 250 grader
  12. Grädda brödet tills den har fått färg, 35-40 minuter
  13. Servera med smör!