Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdegsbröd – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Det här är ett enklare surdegsbröd som går lite fortare att baka eftersom det också innehåller en liten mängd jäst. Men tänk på att man måste förbereda surdegen några dagar innan.

Läs också: 5 tips på köksredskap du behöver för att lyckas med ditt brödbak

Ingredienser

1 bröd

Dag 1

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 2

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 3

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

1 bröd

  • 5 dl vatten, kallt
  • 15 g jäst
  • 800–850 g vetemjöl special
  • 20 g salt
  • 300 g surdeg

Så här gör du

  1. Surdeg: Rör ut vatten och mjöl i en glasburk. Låt locket sitta lite på glänt. Låt burken stå i rumstemperatur.
  2. Upprepa samma sak dag två och tre.
  3. Dag fyra är surdegen färdig att användas.
  4. Förvara överbliven surdeg i kylen och mata den med lika delar mjöl och vatten ett par gånger i veckan. Ställ fram den i rumstemperatur några timmar innan den ska användas.
  5. Bröd: Häll vattnet i en bunke till en degblandare och smula i jästen. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Arbeta degen i en degblandare i cirka 10 minuter.
  6. Lägg plastfolie eller en fuktig bakduk över bunken. Låt degen jäsa i cirka 3 timmar.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och vik ihop kanterna och forma till en rund bulle utan att knåda ut luften ur degen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper eller i en mjölad jäskorg (då får degen stöd runt kanterna och håller formen bättre) och lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 35 minuter. Om du har använt jäskorg vänd upp degen försiktigt på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Spruta in vatten i ugnen med en blomspruta eller sätt in en rostfri skål med vatten i ugnen ett par minuter innan brödet sätts in, så det bildas ånga.
  10. Sätt in brödet mitt i ugnen i två minuter, sänk värmen till 240 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 35–40 minuter, tills brödet fått en fin yta.
  11. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.