Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

SURDEGSBRÖD

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

1 limpa
  • 1 Kronjäst vetesurdeg (pulver)
  • 25 g (1/2 pkt) jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 2 1/2 dl Risenta bovetemjöl
  • 1 dl Risenta havremjöl
  • 1 dl Risenta majsmjöl
  • 3/4 dl Risenta rismjöl
  • 1 msk Risenta linfrön
  • 2 msk Risenta psylliumhusk

Så här gör du

  1. Gör så här: Rör ihop jäst, vatten, honung, rapsolja och surdegspulver med elvisp.
  2. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i degvätskan.
  3. Vispa ca 5 minuter tills degen har en klibbig men inte rinnande konsistens. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
  4. Häll upp degen på bakbord och knåda försiktigt med mjöliga händer. Tillsätt vid behov ca 1/2-1 dl bovetemjöl. Degen ska precis gå att hantera med händerna.
  5. Pensla en jäskorg med olja och mjöla rikligt
  6. Vänd ner degen och låt jäsa ytterligare ca 1 timme.
  7. Värm upp ugnen till 260° varmluft
  8. Vänd ut brödet på ett bakplåtspapper (gärna i en ugnsform med kant så att brödet får stöd).
  9. Ställ in en form med 5 dl vatten i botten av ugnen (vattenångan hjälper till att skapa skorpa på brödet).
  10. Efter ett par minuter när ånga börjar bildas, sänk ner värmen till 200° och grädda brödet ca 50 minuter i mitten av ugnen.
  11. Låt svalna på galler. Brödet blir allra bäst om det får svalna helt innan du skär i det.