Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdegsbaguetter

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 1/2 dl rågmjöl
  • 3 1/2 dl ljummet vatten
  • Surdegsgrunden från gårdagen
  • 12 dl vetemjöl special
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt

Så här gör du

  1. Dag 1: Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en stor bunke, täck med plastfolie och låt stå över natten eller ca 8 – 12 timmar i ca 22 – 24 grader.
  2. Dag 2: Blanda alla ingredienser till en deg, arbeta degen i ca 8 – 10 minuter på låg hastighet. Degen ska ha spänst och inte vara allt för kladdig.
  3. Smörj en plastlåda med rapsolja och lägg ner degen och lägg på locket.
  4. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek vilken kan ta mellan 3 – 5 timmar. Under tiden jäsningen pågår kan du vika degen så att luft kommer in i degen varje halvtimme, låt degen jäsa fritt första timmer och sedan börjar du vika varje halvtimme
  5. Sätt ugnen på 275 grader, placera en plåt eller en baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen där du placerar några isbitar när du ställer in bröder i ugnen.
  6. Lägg upp degen försiktigt på mjölat bakbord och dela degen i 6 delar på längden, undvik att pressa ut luften. Lägg längderna på en plåt och ställ in i ugnen. Efter 10 minuter vädrar du ugnen genom att öppna och stänga luckan, gör detta några gånger under bakningen. Baguetterna är klara efter ca 15 – 20 minuter när dem fått en ordentlig färg.
1 kommentar om "Surdegsbaguetter"
  • Emma Josefin Söderlund
    Emma Josefin Söderlund

    Ska surdegsgrunden vara ”aktiverad” sedan dagen innan?