Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdegsbaguetter med vallmofrö




Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 stycken


Dag 1


  • 1 dl surdeg 

  • 2 dl vatten, 37 grader

  • 2 1/2 dl vetemjöl special
  • 
1 dl rågmjöl


Dag 2


  • surdegen från dag 1

  • 10 g jäst
  • 
4 1/2 dl vatten, 37 grader

  • 12 1/2 dl vetemjöl special
  • 
1/2 msk havssalt


Toppa med


  • 1/2 dl blå vallmofrö


Så här gör du

  1. Dag 1
: Blanda alla ingredienser minst 5 minuter i maskin. Täck degbunken med plast och låt vila till nästa dag.

  2. Dag 2: 1. Smula jästen i degen från dag. 2. Tillsätt vatten och båda mjöl­sorterna, och arbeta degen i maskin i 10 minuter, eller ännu längre för hand. Tillsätt salt och arbeta i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek, 2-5 timmar. Hur lång tid det tar beror på temperaturen i rummet.
 3. Häll ut degen på bakbordet och dela den i fyra delar. Dra ut varje bit till en 30 centimeter lång platta och rulla ihop den från långsidan.
 4. Lyft försiktigt över längderna till ett bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över vallmofrö. Låt jäsa i 15 minuter.
 5. Ta ut plåten som är i ugnen och lägg försiktigt över längderna på den, eller lägg in dem på bakstenen. Slå en kopp vatten på den undre plåten. Grädda i 20-25 minuter. 
6. Ta ut och låt svalna på galler.