Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdeg – recept på grunddeg

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 279 st har redan röstat

Ingredienser

1 deg

Första dagen:

  • 2 dl vatten
  • 2 1/2 dl rågmjöl

Tredje dagen:

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Fjärde dagen:

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Så här gör du

  1. Första dagen:
  2. Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Efter första dygnet ska de börja bubbla i blandningen. Om inte, rör om försiktigt och fortsätt låta den stå i rumstemperatur.
  3. Tredje dagen:
  4. Efter att degen vilat i 2 dygn, sätt sedan till 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in igen och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
  5. Fjärde dagen:
  6. På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
  7. Efter det sista gångna dygnet är degen färdig att baka med.