Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Succékaka


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

En god och användbar kaka. Prova gärna att dekorera den med väl avrunna aprikoser från burk, det blir både vackert och ger en fin smakbrytning till chokladen. Har du stor fest, så skär kakan i små fyrkanter, toppa med en bit aprikos och bjud som lyxig godbit på buffébordet.

Ingredienser

  • 400 g smör
  • 4 ägg
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 4 dl vetemjöl
  • Glasyr:
  • 100 g mörk choklad
  • 2 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 100 g smör

Så här gör du

  1. Smält smöret. Blanda övriga ingredienser till kakan och rör ner det smälta smöret undan för undan. Rör till en jämn smet.
  2. Häll ut smeten på ett smort bakplåtspapper i långpanna och grädda i ugn, 175 grader, cirka 20 minuter. Låt kakan svalna.
  3. Gör under tiden glasyren: Koka upp grädde, socker och sirap. Lägg ner chokladen bruten i bitar och sjud under omrörning tills chokladen smält.
  4. Låt chokladblandningen koka ihop tills den tjocknar, det tar cirka 15 minuter. Rör då och då. Rör slutligen ner i smöret.
  5. Bred glasyren på den kalla kakan och ställ kakan svalt.
  6. Skär kakan i bitar. Servera som efterrätt eller till kaffet! Garanterad succé!