Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Strömmingslåda med ansjovis & västerbottensost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 600 g strömmingsfiléer

Fyllning

  • 1 stor gul lök
  • 3 msk smör
  • 1 liten burk ansjovisfiléer, avrunna
  • 5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk hackad dill
  • 3 dl västerbottensost, riven
  • eventuellt 1 bit aluminiumfolie + 1 tsk smör

Till garnering

  • 1 msk hackad dill
  • nymalen svartpeppar
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, dela och skiva löken och fräs den i hälften av smöret cirka 5 minuter. Hacka den avrunna ansjovisen.
  2. Vispa ihop grädde, salt och peppar. Lägg strömmingen med köttsidan upp på en skärbräda. Fördela ansjovisen och dillen på filéerna. Rulla ihop.
  3. Täck botten på en ugnsfast form med lök. Lägg på strömmingen med skarven neråt, och ost i två lager. Häll på grädden mellan lagren och överst. Toppa med resten av smöret i små klickar.
  4. Ställ i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Täck med smörad aluminiumfolie de sista 10 minuterna, så att strömmingen inte blir bränd.