Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stockholmskakor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Stockholmskakor är som syltkakor med extra fin garnering av hackad mandel eller pärlsocker.

Ingredienser

50 stycken
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl socker
  • 1 äggula
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • hackad sötmandel eller pärlsocker

Till fyllning

  • hallonsylt

Så här gör du

  1. Rör samman smör och socker. Tillsätt äggula, vaniljsocker och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till två rullar, cirka 2 1⁄2 cm i diameter. Rulla dem i hackad sötmandel eller pärlsocker. Låt degen vila inplastad i kylskåp i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullarna i 1 centimeter tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av kakorna med ett finger. Fyll hålen med hallonsylt.
  3. Grädda dem i mitten av ugnen i 12–14 minuter. Låt kakorna svalna på galler.