Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sticky doughnuts med karamellglass

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

20 stycken

Munkar

  • 25 g jäst
  • 3 ¾ dl vatten, kallt
  • 3 msk olja
  • ½ tsk salt
  • 9–9 ½ dl vetemjöl special
  • cirka 6–7 dl neutral olja till fritering, till exempel raps- eller majsolja

Sirapshonung

  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl flytande honung

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde, vispad
  • 1 dl nötter, till exempel valnötter, jordnötter eller pekannötter, grovt hackade
  • 2 oreo cookies, smulade
  • karamellglass eller tofféglass, gärna med pekannötter
  • marshmallows

Så här gör du

  1. Munkar: Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och tillsätt oljan och saltet. Arbeta in lite av mjölet i taget. När degen känns smidig och släpper från kanterna är den färdig. Spara lite av mjölet till utbakning.
  2. Sätt plastfilm över bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme och sedan i kylen 1 timme. Vänd upp degen på ett bakbord. Använd lite mjöl om det behövs. Kavla ut degen tills den är 1 ½ centimeter tjock. Skär ut fyrkanter, cirka 8 × 8 centimeter, och tryck ut hål, cirka 3 centimeter i diameter, med en rund stans i mitten av munkarna. Låt munkarna vila under en handduk i 10 minuter.
  3. Värm under tiden oljan till 160–170 grader.
  4. Fritera munkarna gyllenbruna, ett par stycken åt gången. Vänd munkarna ett par gånger i oljan under tiden. Låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.
  5. Sirapshonung: Blanda sirap och honung och värm tills det är lite mer än ljummet, cirka 50 grader.
  6. Servering: Doppa munkarna i sirapshonungen precis före servering. Servera med vispad grädde, hackade nötter, kaksmulor, glass och några marshmallow.