Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stekt strömming med potatispuré – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 65 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Strömmingen

  • 600 g strömming, rensad
  • 0,5 knippe dill, fint skuren
  • 0,5 knippe persilja, fint skuren
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl panko ströbröd
  • smör och olja till stekning

Potatispure

  • 1 kg potatis, skalad
  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • salt och nymalen svartpeppar

Rårörda lingon

  • 3 dl frysta lingon
  • 3-4 msk strösocker

Så här gör du

  1. Rårörda lingon: Blanda dom frysta lingonen med 3-4 msk strösocker. låt dom stå tills bären tinat och sockret löst upp sig, rör runt då och då. Går jättebra att göra dagen innan, rör runt och täck med plastfilm och låt stå i kylen tills nästa dag.
  2. Potatispuré: Skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor och koka dom mjuka i saltat vatten. Låt potatisen ånga av i ca 10 min. Mät upp gräddmjölken och smöret i en liten kastrull och värm på spisen tills smöret smält. Pressa potatisen med en potatispress, häll på gräddmjölken med smöret, vispa ihop och smaka av med salt och peppar och eventuellt några örter.
  3. Strömmingen: Blanda ihop mjöl, ströbröd och panko på en plåt. Klipp av ryggfenan på strömmingen. Lägg hälften av filéerna med skinnsidan ner i mjölblandningen. Salta köttsidan med finsalt och strö över dill och persilja (blir det örter över är det gott att ha dom i purén). Lägg på resterande filéer köttsida mot köttsida, tryck till en aning och vänd dom sedan i mjölblandningen. Stek dom på låg/medeltemperatur i rikligt med smör och någon matsked olja, ca 3-4min per sida. dom ska få fin färg och bli lite krispiga.
  4. Servera den nystekta strömmingen så snabbt som möjligt, med potatispuré och lingon samt skirat smör om det önskas.
1 kommentar om "Stekt strömming med potatispuré – recept"
  • Sveden1
    Sveden1

    Jag föredrar att vispa ur pannan med en skvätt vatten och tillsätta ca en kapsyl 12% ättikssprit och slå blandningen över strömmingen. Tillför en god syra till anrättningen och smält smör behövs ej.