Stekt spättafile, brynt smöremulsion, varm potatissallad, marinerad rödbeta och pepparrot

Cilla Karlsson
Ingredienser
2 portion
spättafile
- 4 st små spättafileer 2st/per
- vetemjöl att vända dem i
- salt och peppar
- smör att steka i
marinerad rödbeta
- 1 st rödbeta
- 1 tsk röd balsamico
varm potatissallad
- 6 små potatisar eller så många som du vill ha
- färsk dill valfri mängd
- färsk gräslök valfri mängd
- en liten hand blandade kokta bönor
- lite grönsallad
- salt och peppar
Brynt smöremulsion
- 1 st ägg
- 150 g smör
- 1 msk vatten
- 1/2 msk vitt vin går även att byta ut till vatten
- lite citronsaft från en citron
- salt och ev peppar
Lite riven pepparrot
Så här gör du
- Börja med att koka 1 st rödbeta med skalet på tills den är klar ca 20 i lätt saltat vatten, beroende på storlek. Skala den varma rödbetan och hacka den blanda ner 1 tsk röd balsamico och låt dra.
- Koka under tiden små potatisar så många som du vill ha. Dela eller behåll potatisen hel när den är klar blanda med hackad dill och gräslök. Blanda ner kokta bönor eller det du önskar ha i. Jag valde att ha i färdigköpta blandade bönor i påse som var frysta och tillagades i mikrovågsugnen och lite sallad
- Vänd fiskens båda sidor i vetemjöl, salta och peppra. Stek i smör på lagom hög temperatur ca 2 min på var sida.
- Gör smör emulsionen så här- Koka ägget i 2 minuter det får inte vara hårdkokt och kyl ner det. Bryn smöret på medelvärme tills det är nötaktigt i färgen häll i vinet och tag bort från spisen. Dela ägget och gröp ur det ner i en mixer. Tillsätt vatten en nypa salt mixa ägget väl och tillsätt i en tunn stråle det varma (ev silade om du vill få bort det gryniga som blir i) smöret till en krämig sås. Smaka av med citronsaft och salt ev peppar. Får du en för tjock sås späd då med lite vatten alt vin.
- Servera med ny riven pepparrot Slå gärna lite emulsion på potatissalladen och blanda runt.

Du kanske även gillar
Populära recept