Logga in här

Stekt lax med rostade rotfrukter och salsa verde

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g färsk lax
  • 2 gula morötter
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 300 g färskpotatis
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • peppar
  • 20 g plockad basilika till garnering

Salsa verde

  • 200 g färsk basilika
  • 250 g rucola
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rostade pinjenötter
  • 1/2 dl matolja
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Skölj och skär potatis, morötter, rödlök och fänkål i jämna stora bitar. Lägg i en ugnsform med olivolja, salt och peppar.
  3. Rosta i 10 minuter, rör om och rosta ytterligare i 15 minuter tills potatisen är mjuk igenom.
  4. Skär laxen i portionsbitar på 200 gram. Salta och baka i ugnen i 15 minuter, tills laxen får en innertemperatur på 56 grader.
  5. Vänd runt grönsakerna i balsamvinäger.
  6. Lägg laxen över grönsakerna och lägg plockade basilikablad över. Servera med salsa verde (se nedan).
  7. Strimla ner basilika och rucola och mixa med vitlök, pinjenötter och mat- olja tills det blir en slät sås. Mixa ner majonnäs och smaka av med lite salt.