Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stekt lax filé med smörstekta kantareller

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Laxfilé med smörstekta svenska kantareller serveras med vitvinsås.

Ingredienser

4 bitar

Smörstekta kantareller:

  • 1 st Bananscharlottenlök
  • 250 g Kantareller
  • 15 g Eko smör
  • 5 g Flingsalt
  • 1 g Nymalen vitpeppar

Vitvinsås:

  • 2 st Bananscharlottenlök
  • 3 msk Eko smör
  • 2,5 dl Fiskbuljong
  • 2 dl vitvin
  • 3 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Maizena
  • 2 st Lagerblad

Lax filé:

  • 4 st Laxfilé
  • 10 g Eko smör
  • 1 msk Rapsolja
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du

  1. Börja med att rimma fisken ca 30min innan tillagning. Salta fisken och låt ligga i 30min.
  2. Vitvinsås. Hacka schalottenlöken fint och fräs i lite olja i en kastrull. I med vinet och buljongen samt lagerbladen. Koka i ca 15 minuter. Reducera till ungefär hälften, i med grädden och koka tills såsen tjocknar. Tillsätt eventuellt lite maizena för att få såsen lagom tjock. Sila av såsen, salta och peppra.
  3. Smörstekta kantareller. Tvätta kantarellerna ca 3-4 gånger i en skål. Värm stekpannan i medel temperatur , i med lite matfett & stek kantarellerna tills vattnet reducerats, Salta och peppra. När vätskan har reducerats i med fin hackad schalottenlök och smör stek ytterligare i 1 minut.
  4. Stek laxfilé. Värm stekpannan i hög värme med lite matfett, i med laxen stek skinnsida ner i ca 2 minuter sedan lyft bort fisken och skölj stekpannan. I med en klick smör och stek fisken i ca ytliggare 1 minut med skinnsidan ner sedan vänd, stek i 1 minut.