Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stekt ankbröst, portvinssås, ­jordärtskocks- och palsternackspuré

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 tinade eller färska ankbröstfiléer om cirka 300-360 g
  • salt och peppar
  • smör

Portvinssås

  • 3 dl köttfond
  • 1 dl portvin
  • 2 msk röd vinbärsgelé
  • Salt och peppar
  • 50 g smör rumstempererat

Jordärtskocks- och palsternackspuré

  • Cirka 400 g jordärtskockor
  • 3 palsternackor
  • 3 potatisar
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 dl grovt hackad persilja

Så här gör du

  1. Ugn 225 grader
  2. Salta och peppra filéerna runtom. Stek dem gyllene runtom i en stekpanna.
  3. Lägg över dem i en eldfast form med skinnsidan upp och fortsätt att steka 12-15 minuter i ugnen. Ta ut ur ugnen och lägg på aluminiumfolie. Låt vila cirka 15 minuter innan du skär upp köttet.
  4. Hetta upp buljongen, tillsätt portvin och gelé. Koka ihop ingredienserna cirka 10 minuter.
  5. Vispa i smöret klickvis.
  6. Koka rotfrukterna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet men spar 1-2 dl. Stöt moset med en mosstöt.
  7. Lägg i smöret, salta och peppra, och häll i grädden. Vispa moset fluffigt med en ballongvisp eller elvisp. Späd eventuellt med kokvatten.
  8. Rör sist i persiljan och smaka av om du behöver mer salt eller peppar.