Stekt ankbröst, portvinssås, jordärtskocks- och palsternackspuré

Carin Pålsson
Ingredienser
4 portioner
- 2 tinade eller färska ankbröstfiléer om cirka 300-360 g
- salt och peppar
- smör
Portvinssås
- 3 dl köttfond
- 1 dl portvin
- 2 msk röd vinbärsgelé
- Salt och peppar
- 50 g smör rumstempererat
Jordärtskocks- och palsternackspuré
- Cirka 400 g jordärtskockor
- 3 palsternackor
- 3 potatisar
- 2 msk smör
- Salt och peppar
- 1 dl kaffegrädde
- 1 dl grovt hackad persilja
Så här gör du
- Ugn 225 grader
- Salta och peppra filéerna runtom. Stek dem gyllene runtom i en stekpanna.
- Lägg över dem i en eldfast form med skinnsidan upp och fortsätt att steka 12-15 minuter i ugnen. Ta ut ur ugnen och lägg på aluminiumfolie. Låt vila cirka 15 minuter innan du skär upp köttet.
- Hetta upp buljongen, tillsätt portvin och gelé. Koka ihop ingredienserna cirka 10 minuter.
- Vispa i smöret klickvis.
- Koka rotfrukterna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet men spar 1-2 dl. Stöt moset med en mosstöt.
- Lägg i smöret, salta och peppra, och häll i grädden. Vispa moset fluffigt med en ballongvisp eller elvisp. Späd eventuellt med kokvatten.
- Rör sist i persiljan och smaka av om du behöver mer salt eller peppar.

Du kanske även gillar
Populära recept