Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stekt Ankbröst , glaserade granatäppelkärnor en cidersås med touch av apelsin och helstekt delikatesspotatis

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

2 portion

  • 2 st ankbröst
  • delikatesspotatisar så många som du vill ha
  • 1 st stor schalottenlök eller två små
  • 1 st apelsin
  • 2 dl päroncider alkoholfri
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1/2 tsk flytande honung
  • 1/2 hönsbuljongtärning
  • Sky från ankan
  • 3 msk granatäppelkärnor
  • 1 tsk rårörsocker
  • lite smör till stekning
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Börja med att tillaga potatisen tvätta och ev skala, förkoka dem i saltat vatten ca 5-7 min. Låt dem kallna något stek dem sedan hela i smör smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan. Värm upp dem sedan när de ska ätas.
  2. Gör sedan såsen- Finhacka en stor schalottenlök eller två små och stek i gryta med fett ska inte få färg bara mjukna.
  3. Riv ner i såsen 1 krm zest från apelsin och häll på 2 dl alkoholfri päroncider, 1 dl vatten , 2 msk saft från apelsinen, 1 tsk vit balsamvinäger, ½ tsk flytande honung, ½ hönsbuljongtärning , salt och peppar. Koka ihop såsen på medelvärme i 5-10 min.
  4. Mixa sedan såsen lite med en stavmixer, smaka av den. Ställ åt sidan. Det här kan man förbereda lång tid i förväg om man vill.
  5. Snitta ankbröstets skinnsida med en kniv så du får fina rutmönster.
  6. Gnid in båda sidor med och 1 krm zest/bröst från en apelsin, salta och peppra.
  7. Bryn utan fett skinnsidan så den får bra färg. Lägg över i en ugnsfastform med skinnsidan upp stick en termometer i köttet och sätt in i ugnen på 175 grader näst nederst tag ut köttet vid en temp på 65 grader ca 10 -17 min tar det. När ankbrösten är klara sila av skyn som finns ner i grytan med såsen. Täck brösten med folie och ställ åt sidan för att vila.
  8. Koka upp såsen och låt reducera ner lite i ca 5 min. Smaka av igen med ev salt och peppar Ev red med maizena.
  9. Gör under tiden granatäppelkärnorna eller innan går även dem att förbereda- Häll ner 3 msk äppelkärnor i en stekpanna slå på 1 tsk rårörsocker stek tills sockret har smält och vätskan försvunnit. Det tar några minuter.