Stekt Ankbröst , glaserade granatäppelkärnor en cidersås med touch av apelsin och helstekt delikatesspotatis

Cilla Karlsson
Ingredienser
2 portion
- 2 st ankbröst
- delikatesspotatisar så många som du vill ha
- 1 st stor schalottenlök eller två små
- 1 st apelsin
- 2 dl päroncider alkoholfri
- 1 dl vatten
- 1 tsk vit balsamvinäger
- 1/2 tsk flytande honung
- 1/2 hönsbuljongtärning
- Sky från ankan
- 3 msk granatäppelkärnor
- 1 tsk rårörsocker
- lite smör till stekning
- salt och peppar
Så här gör du
- Börja med att tillaga potatisen tvätta och ev skala, förkoka dem i saltat vatten ca 5-7 min. Låt dem kallna något stek dem sedan hela i smör smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan. Värm upp dem sedan när de ska ätas.
- Gör sedan såsen- Finhacka en stor schalottenlök eller två små och stek i gryta med fett ska inte få färg bara mjukna.
- Riv ner i såsen 1 krm zest från apelsin och häll på 2 dl alkoholfri päroncider, 1 dl vatten , 2 msk saft från apelsinen, 1 tsk vit balsamvinäger, ½ tsk flytande honung, ½ hönsbuljongtärning , salt och peppar. Koka ihop såsen på medelvärme i 5-10 min.
- Mixa sedan såsen lite med en stavmixer, smaka av den. Ställ åt sidan. Det här kan man förbereda lång tid i förväg om man vill.
- Snitta ankbröstets skinnsida med en kniv så du får fina rutmönster.
- Gnid in båda sidor med och 1 krm zest/bröst från en apelsin, salta och peppra.
- Bryn utan fett skinnsidan så den får bra färg. Lägg över i en ugnsfastform med skinnsidan upp stick en termometer i köttet och sätt in i ugnen på 175 grader näst nederst tag ut köttet vid en temp på 65 grader ca 10 -17 min tar det. När ankbrösten är klara sila av skyn som finns ner i grytan med såsen. Täck brösten med folie och ställ åt sidan för att vila.
- Koka upp såsen och låt reducera ner lite i ca 5 min. Smaka av igen med ev salt och peppar Ev red med maizena.
- Gör under tiden granatäppelkärnorna eller innan går även dem att förbereda- Häll ner 3 msk äppelkärnor i en stekpanna slå på 1 tsk rårörsocker stek tills sockret har smält och vätskan försvunnit. Det tar några minuter.

Du kanske även gillar
Populära recept