Logga in här

Steak minute med mejramstekt potatis och kronärtskocka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g nöt-innanlår eller högrevshjärta, tunt skivad
  • 2 färska kronärtskockor eller 1 burk kokta kronärtskockor
  • 1 vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 4 kvistar timjan
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 dl plockad mejram eller rosmarin
  • 600 g potatis
  • 300 g smör, kallt
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 1 hönsbuljong
  • 1 citron
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Koka upp hönsbuljongen med timjan, 1 hackad schalottenlök, vitlök och saften från en halv citron. Smaka av med salt.
  2. Bryt bort stjälken från huvudet på kronärtskockan, skär runt huvudet med en vass kniv och skär sedan bort botten och toppen så det bara återstår en vit puck. Putsa bort återstående skal och pressa en halv citron över.
  3. Koka kronärtskockan i hönsbuljongen tills den är genommjuk, cirka 10-15 minuter.
  4. Skala och dela rödlöken i fyra klyftor och rosta i stekpanna tills den blir mjuk.
  5. Tvätta och skär paprika och zucchini i 2 centimeter stora bitar. Rosta tillsammans med löken och olivoljan tills de får en gyllenbrun färg, lägg grönsakerna åt sidan.
  6. Tvätta och stek sedan körsbärs- tomaterna hela i olivolja, tillsätt balsamvinäger. Dra åt sidan efter 15 sekunder, smaka av med salt.
  7. Lyft upp kronärtskockorna och dela dem i 8-12 bitar, skär bort luddet som sitter på undersidan av skockan. Blanda sedan skockabitar, tomater, zucchini och paprika. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Finhacka en schalottenlök och lägg i en kastrull, slå på vitvinsvinäger och låt det reducera ner på svag värme tills nästan ingen vätska återstår.
  9. Tärna 200 g av smöret i centimeterstora bitar, slå den kokta schalottenlöken över och blanda ihop med en gaffel.
  10. Hyvla potatisen tunt med hjälp av en hushållsmaskin. Stek sedan med återstående smör. Smaka av i slutet med salt, peppar och plockad mejram.
  11. Hetta upp en gjutjärnspanna. Salta och peppra köttet väl, stek sedan 2 minuter på varje sida med lite olja.
  12. Skiva isbergssalladen och vänd ner i kronärtskocksmixen före servering. Servera köttet med schalottenlökssmöret och mejramspotatisen.