Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spöktårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

En riktigt maffig tårta i choklad och söta små spöken i maräng som är riktigt enkla och roliga att göra. Tips: Gör gärna tårtbottnarna dagen innan och lägg dem i frysen över natten. Då blir de ännu saftigare.

Ingredienser

12 bitar

Chokladbotten:

  • 75 g Smör
  • 2 dl Mjölk
  • 3 dl Vetemjöl
  • 1 ¼ dl Kakao
  • 3 ½ dl Socker
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Bikarbonat
  • 3 st Ägg (rumstempererade)
  • 1 nypa Salt
  • 1,5 dl Hett vatten

Nutella och marshmallowsmousse:

  • 5 dl Minimarshmallows
  • 4 msk Mjölk
  • 6 msk Nutella
  • 3 dl Vispad grädde
  • 2 st Gelatinblad

Chokladfrosting:

  • 50 g Mörk choklad (70%)
  • 200 g Rumsvarmt smör
  • 1 dl Kakao
  • 3-3,5 dl Florsocker
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 3 msk Vispgrädde

Chokladglaze:

  • 50 g Mörk choklad (70%)
  • 2 msk Smör

Spökmaränger:

  • 3 st Äggvitor
  • 2 dl Strösocker
  • 0,5 tsk Citronsaft
  • Mörk choklad, smält

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Chokladbotten: Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt smält smör, mjölk och ägg och vispa i ett par minuter till en slät smet.
  4. Tillsätt det heta vattnet och vispa till en blank smet. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda bottnarna i cirka 35 minuter. Låt svalna.
  5. Nutella & Marshmallowsmousse: Skölj marshmallows i en sil så att de blir blöta och så att florsockret försvinner. (OBS: viktigt att inte hoppa över detta).
  6. Smält marshmallows, mjölk och nutella tillsammans i mikrovågsugnen i cirka 1-2 minuter. Rör om tills det har smält helt.
  7. Lägg 2 gelatinblad i blöt i cirka 5 minuter, rör ner dem i nutellablandningen. Låt svalna.
  8. Vispa grädden. Ta ¼ av grädden och blanda med nutellablandningen när den svalnat. Rör sedan sakta ner resten av grädden i mixen. Låt stå i kylen några timmar innan användning.
  9. Chokladfrosting: Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
  10. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
  11. Tillsätt grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
  12. Chokladglaze: Hacka chokladen. Smält den i en kastrull tillsammans med smöret på låg värme. Låt svalna till rumstemperatur. Rör då och då.
  13. Sätta ihop tårtan: Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
  14. Bred ut ett jämnt lager med nutella och marshmallowsmousse över den första bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar.
  15. Lägg den fjärde och sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  16. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.
  17. Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager. Ställ i frysen i 15-20 minuter.
  18. Häll glazen över tårtan. Sprid den snabbt över kanterna så att det rinner ner. Använd en spatel eller slickepott och snurra tårtan samtidigt.
  19. Spökmaränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan och citronsaften i en ren och torr skål. När äggvitorna börjar skumma, tillsätt sockret lite i taget.
  20. Vispa tills marängsmeten är smidig och fast.
  21. Spritsa ut små spöken på ett bakplåtspapper och grädda i cirka 45-70 minuter beroende på storlek. Använd en tandpetare för att göra "ögon" med smält mörk choklad på marängerna. Dekorera tårtan med marängerna.