Spökpaj

Foto: Frida Wismar
Ingredienser
10 bitar
- 150 g kallt smör
- 4 dl vetemjöl
- 1/2 dl florsocker
- 1 msk aktivt kolpulver (finns att köpa på apoteket och på nätet)
- 1 ägg
- 1/2 msk vatten
- ägg till pensling
Svart citronfyllning
- 4 citroner, finrivet skal och saft (knappt 2 dl)
- 6 äggulor
- 1 dl socker
- 25 g smör
- 1 msk aktivt kolpulver
Italiensk maräng
- 2 dl socker
- 1/2 dl vatten
- 3 äggvitor
Så här gör du
- Blanda smör, mjöl, florsocker och kolpulver. Tillsätt 1 ägg och vatten tills degen nätt och jämnt håller ihop. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylskåp ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen och klä en pajform, 22–24 cm i diameter. Skär bort överflödig deg utmed kanten och ställ formen i frysen i 30 minuter. Pensla sedan degen med lite uppvispat ägg och grädda pajskalet i 10–15 minuter. Låt formen svalna.
- Vispa samman citronsaft, rivet citronskal, äggulor och socker i en kastrull. Koka upp och sjud krämen försiktigt på svag värme tills den tjocknar, 3 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret och kolpulvret.
- Sila krämen genom en finmaskig sil, låt svalna och häll den sedan i pajskalet.
- Maräng: Koka upp socker och vatten och sätt i en termometer. När sockervattnet är 110° är det lagom att börja vispa äggvitorna till fast skum.
- När sockerlagen nått 121°, häll den, under fortsatt vispning, i marängen i en tunn stråle. Fortsätt att vispa ända tills marängsmeten svalnat.
- Spritsa marängen i toppar som liknar spöken uppe på citronkrämen. Låt topparna torka en liten stund.
- Måla ögon på spökena med svart färg eller fäst små strösselkulor.

Du kanske även gillar
Populära recept