Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spökpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar
  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk aktivt kolpulver (finns att köpa på apoteket och på nätet)
  • 1 ägg
  • 1/2 msk vatten
  • ägg till pensling

Svart citronfyllning

  • 4 citroner, finrivet skal och saft (knappt 2 dl)
  • 6 äggulor
  • 1 dl socker
  • 25 g smör
  • 1 msk aktivt kolpulver

Italiensk maräng

  • 2 dl socker
  • 1/2 dl vatten
  • 3 äggvitor

Så här gör du

  1. Blanda smör, mjöl, florsocker och kolpulver. Tillsätt 1 ägg och vatten tills degen nätt och jämnt håller ihop. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform, 22–24 cm i diameter. Skär bort överflödig deg utmed kanten och ställ formen i frysen i 30 minuter. Pensla sedan degen med lite uppvispat ägg och grädda pajskalet i 10–15 minuter. Låt formen svalna.
  4. Vispa samman citronsaft, rivet citronskal, äggulor och socker i en kastrull. Koka upp och sjud krämen försiktigt på svag värme tills den tjocknar, 3 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret och kolpulvret.
  5. Sila krämen genom en finmaskig sil, låt svalna och häll den sedan i pajskalet.
  6. Maräng: Koka upp socker och vatten och sätt i en termometer. När sockervattnet är 110° är det lagom att börja vispa äggvitorna till fast skum.
  7. När sockerlagen nått 121°, häll den, under fortsatt vispning, i marängen i en tunn stråle. Fortsätt att vispa ända tills marängsmeten svalnat.
  8. Spritsa marängen i toppar som liknar spöken uppe på citronkrämen. Låt topparna torka en liten stund.
  9. Måla ögon på spökena med svart färg eller fäst små strösselkulor.