Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spetskåldolmar med lammfärs och varm tomatsalsa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 spetskålshuvuden
  • 1 dl stor couscous
  • 2 dl kycklingbuljong (konc fond + vatten)
  • 1 gul lök
  • 50 g shiitake svamp
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 300 g lammfärs
  • 1 tsk soja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan

Pensla med

  • 1 msk smält smör
  • 1 tsk sirap
  • 1/2 tsk soja

Salsa

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 400 g romanticatomater
  • 2 grillade inlagda paprikor
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk råströsocker
  • salt, svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort rotstocken på kålhuvudet. Lossa bladen, ett efter ett och koka i lättsaltat vatten, cirka 3 minuter. Låt rinna av på handduk. Skär den grova mittersta bladnerven lite tunnare med en skalkniv.
  2. Lägg couscousgrynen i en skål och slå över buljongen. Rör om och låt svälla och sedan svalna. Skala och hacka löken. Hacka svampen. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna, cirka 3 minuter.
  3. Blanda couscousen med lök, svamp, lammfärs, ägg, soja, salt, peppar och timjan till en jämn köttfärssmet.
  4. Lägg en sked fyllning på varje kålblad och vik den grova sidan av bladen över färsen. Vik in sidorna och rulla ihop till paket. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en smord ugnssäker form.
  5. Blanda smält smör, sirap och soja i en skål. Pensla med blandningen och stek kåldolmarna i mitten av ugnen, cirka 30 minuter. Pensla ytterligare en gång under stekningen med skyn i formen.
  6. Skala och hacka vitlöken. Dela tomaterna, tärna paprikorna, hacka oliverna. Fräs vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomater, paprika och oliver. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar.