Spenatsoppa med kokt ägg – recept på nyttig soppa

Foto: Susanne Hallmann
Ingredienser
4 portioner
- 250 g babyspenat
- 2 gula lökar
- 3 stora potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk citronsaft
- 1 dl vitt vin
- 1 l grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- 1 krm riven muskotnöt
- salt
- vitpeppar
Till servering
- 4 ägg, kokta
- 4 skivor bröd
- 50 g lagrad ost
- 20 g smör
Så här gör du
- Sätt ugnen på 210 grader. Börja med att skiva löken i skivor och fräs i en gryta tillsammans med smöret.
- Pressa ner vitlöksklyftorna och skiva ner potatisen. Låt allt svettas i grytan i 5 minuter.
- Tillsätt sedan det vita vinet och låt det reduceras till hälften.
- Slå på grönsaksbuljong, grädde, muskotnöt, 3 krm salt, vitpeppar efter smak och låt allt koka ihop i 30 minuter.
- Koka äggen i 6-8 minuter, beroende på hur du vill ha dem, skala sedan och dela på mitten.
- Skiva upp brödet och riv osten. Smöra brödskivorna och lägg sedan den rivna osten på brödet. Grädda brödet i ugnen tills det får en gyllenbrun färg.
- Mixa soppan slät och smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt citronsaften och babyspenaten. Mixa!
- Servera i skålar med ägget i botten och det gratinerade brödet på sidan.

Du kanske även gillar