Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spenatpaj med purjolök och linser

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 rulle kyld filodeg, 250 g
  • 1/2 dl rapsolja

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2-1 röd spansk chilifrukt
  • 150 g färsk spenat
  • 1 tetra kokta linser, 230 g avrunna linser
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 250 g keso
  • salt, peppar
  • 2 dl riven ost

Äggstanning

  • 4 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • salt, peppar

Till garnering

  • ärtskott
  • rädisor

Så här gör du

  1. Veckla ut filodegen på arbetsbänken. Lägg kortsida mot långsida och markera så att det blir kvadrater av filodegsarken. Klipp arken vid markeringen. Pensla arken ett och ett med rapsolja och lägg i en bakform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Lägg arken omlott, så att kanten blir täckt med filodeg. Klipp bort överhäng av filodeg. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Snitta och skölj purjolöken och skär den i skivor. Skär selleristjälkarna i skivor. Skala och hacka vitlöksklyftan.
  3. Fräs grönsakerna i en stekpanna med rapsolja tills de mjuknar något. Kärna ur och finhacka chilin och blanda ner i stekpannan tillsammans med spenat, sköljda linser och timjan. Rör om tills spenaten slaknat.
  4. Dra pannan från plattan och tillsätt keson. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i formen med filodeg. Strö över riven ost.
  5. Vispa samman ägg, grädde och crème fraiche i en bunke. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, cirka 40 minuter. Låt pajen svalna något. Garnera med ärtskott och skivade rädisor.