Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spenatpaj med laxrosor och pepparrotscrème

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 31 st har redan röstat

Spenatpaj som toppas med den underbara kombinationen av kallrökt lax och pepparrot. Tips: Rosta naturella cashewnötter på en plåt med bakplåtspapper vid 225° i ugnen, cirka 5–10 minuter. Låt de kallna på tallrik.

Ingredienser

8 portioner

Pajdeg:

  • 2 ¾ dl vetemjöl
  • 1 dl rostade cashewnötter
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 200 g färsk spenat
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt, peppar
  • 2 tsk repad färsk timjan
  • 2 dl riven ost, Svecia

Pepparrotscrème:

  • 150 g crème fraiche
  • 2–3 msk riven pepparrot
  • salt, peppar

Till garnering:

  • 350 g kallrökt skivad lax
  • ärtskott, gräslök

Så här gör du

  1. Mixa vetemjöl och cashewnötter i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör till det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.
  2. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225 grader, 10 minuter. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten, så att spenaten slakar. Spola över kallt vatten.
  3. Krama ur den förvällda spenaten och fördela i pajskalet. Mixa samman ägg, mjölk, grädde och repad timjan i en skål. Salta och peppra. Strö över riven ost. Häll äggstanningen över spenaten och grädda pajen i ugnen, cirka 25 minuter.
  4. Vispa crème fraichen hårt och smaksätt med riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg i spritspåse. Garnera med laxrosor fyllda med klickar av pepparrotscrème. Lägg ärtskott och klippt gräslök överst.