Logga in här

Spenat- och fetaostpaj med filodeg

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 29 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion

Pajdeg

 • cirka 250 g färdig filodeg

Fyllning

 • 200 g färsk babyspenat
 • 2 msk vatten
 • 175 g strimlade soltorkade tomater i olja
 • 100 g fetaost, inte lightvarianten
 • 2 ägg

Så här gör du

 1. Värm ugnen till 200 grader.
 2. Skölj av spenaten och häll sedan i den och vattnet i en stor stekpanna med kanter. Stek på medelvärme tills spenaten har sjunkit ihop. Häll sedan upp den i ett durkslag och låt rinna av och svalna.
 3. Häll av men spara oljan från tomaterna, och lägg dem i en bunke. Smula ned fetaosten över tomaterna. Krama ur överskottsvatten ur spenaten, och lägg ned den i skålen. Knäck i äggen och blanda allt väl.
 4. Ta fram filodegen, och lägg genast en fuktig handduk över degen när du öppnat paketet. Den torkar annars snabbt, och blir då svår att hantera.
 5. Använd en bakform med löstagbar kant och pensla med oljan från tomaterna. Ta fram ett blad av filodegen och klä insidan av formen. Degen ska hänga så mycket utanför kanten att du kan vika över ett helt lock när fyllningen kommit på. Använd flera blad och lägg på tre lager, pensla mellan lagren med oljan från tomaterna.
 6. Bred ut fyllningen jämnt. Vik över filodegen mot mitten så att fyllningen blir helt täckt. Pensla med tomatoljan.
 7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen fått en vacker gyllenbrun färg. Låt svalna något innan du tar ur den och serverar.