Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sparrissoppa – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 purjolök
  • margarin eller smör att steka i
  • 500 g grön sparris
  • 6 dl vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 5 dl mellangrädde
  • salt och peppar
  • eventuellt lite mjölk för att späda soppan

Till servering

  • 1/2 purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt fryst löjrom

Så här gör du

  1. Tvätta och skär purjolöken i fina skivor. Fräs den i margarin eller smör i en gryta tills den är mjuk.
  2. Skär bort det grövsta på sparrisen och kasta det. Skär den i 3 centimeter långa bitar. Tillsätt sparris, vatten och buljong­tärningar i grytan.
  3. Låt sparrisen koka i 5-10 minuter tills den är mjuk.
  4. Ta upp 8 sparrisknoppar som du ska ha till garneringen.
  5. Kör soppan slät med en stavmixer eller använd en mat­beredare. Tillsätt mellangrädde och låt soppan småkoka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite mjölk om den är för tjock.
  6. Hacka purjolöken till garneringen i fina bitar.
  7. Servera soppan med sparrisknoppar, crème fraiche, löjrom och purjolök.