Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sparrisrisotto med gremolata

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Risotto

  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 dl avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 5-7 dl varm kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong för vegetariskt)
  • 1 knippe grön sparris, delade i mindre bitar- spara knopparna separat i lite större bitar
  • 50 g riven parmesan
  • smör

Gremolata:

  • 1 st citron
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja
  • 4 msk olivolja

Så här gör du

  1. Hetta upp en kastrull med en klick smör. Låt smöret smälta men inte få färg. Ta i löken och vitlöken och svetta dem försiktigt någon minut.
  2. Ta i riset och låt det fräsa med tills det börjar bli vitt. Häll i vinet och rör i risotton regelbundet. När du märker att vätskan börjar koka bort häller du i lite av buljongen och fortsätter att röra då och då. Häll på mer buljong och fortsätt att röra om tills riset är färdigt.
  3. Efter ungefär 10 minuter tillsätter du sparrisen, utom knopparna. Smaka på riset, när det är färdigt ska det fortfarande ha en liten kärna i mitten men ändå vara genomkokt.
  4. Ta i riven parmesan och en klick smör och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.En risotto ska vara ganska lös i konsistensen men ändå krämig och den ska flyta ut på tallriken.
  5. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek upp sparrisknopparna hastigt. Garnera din risotto med dem och ringla också över lite av gremolatan.
  6. Gremolata
    Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Riv vitlöksklyftorna fint och strimla persiljan. Blanda upp med olivoljan.