Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sparrispaj – ljuvligt gott recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 87 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 dl mjöl

  • 1 krm salt

  • 125 g smör, kylt
  • 1 ägg

  • 1 1/2 msk vatten


Fyllning

  • 1 knippe sparris
  • 3 ägg
  • 2 dl 
västerbottensost, eller annan smakrik ost

  • 2 1/2 dl crème fraiche

  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Vispa ägget.
  2. Skär smöret i tärningar.

  3. Lägg mjöl, salt, smör och ägg i matberedaren. Kör alltihop tills det blivit smuligt. Tillsätt då vattnet och fortsätt köra tills degen släppt från kanterna. Stäng då av direkt och ta upp degen.

  4. Tryck ut degen i formen, cirka 25 centimeter i diameter, nagga med gaffel. Ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter.

  5. Sätt ugnen på 200 grader.

  6. När degen vilat klart, ta ut den ur kylskåpet och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

  7. Skär bort stjälken på sparrisen. Skala eventuellt de nedre delarna av stjälken och koka i 2 minuter. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.

  8. Blanda ägg, riven ost och crème fraiche i en skål, salta och peppra.

  9. Häll smeten i pajskalet. Lägg därefter ut sparrisen i smeten.
10. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.