Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sparris- och västerbottenspaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

8-10 port som bufférätt

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 300 g riven västerbottensost
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 200 g sparris
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila 30 minuter i kylskåp.
  2. Kavla ut degen och klä en pajform (På bilden en form som är 35X12 centimeter). Skär bort eventuell överbliven deg. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda skalet i cirka 15 minuter.
  3. Vispa samman ägg, mjölk och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalet.
  4. Skär bort understa delen på sparrisen och skär resten i bitar. Lägg topparna åt sidan och fördela resten av sparrisen i pajskalet. Häll på äggstanningen och toppa med sparrisknopparna. Grädda i cirka 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.