Sparris- och västerbottenspaj

Lisa Björner.
Ingredienser
8-10 port som bufférätt
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 150 g smör
- 1 msk iskallt vatten
Fyllning
- 300 g riven västerbottensost
- 4 ägg
- 4 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 200 g sparris
- salt
- nymalen svartpeppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila 30 minuter i kylskåp.
- Kavla ut degen och klä en pajform (På bilden en form som är 35X12 centimeter). Skär bort eventuell överbliven deg. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda skalet i cirka 15 minuter.
- Vispa samman ägg, mjölk och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalet.
- Skär bort understa delen på sparrisen och skär resten i bitar. Lägg topparna åt sidan och fördela resten av sparrisen i pajskalet. Häll på äggstanningen och toppa med sparrisknopparna. Grädda i cirka 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.

Du kanske även gillar