Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spansk tortilla – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

I en äkta spansk tortilla kokar potatisen i olja för att dra åt sig oljans smak och här är det därför viktigt att använda en fin olja. Tortillan serveras antingen som huvudrätt som den är eller med en bit kallskuret.

Recept ur ”Potatis: Jordens Guld” av Pernilla Rönnlid (Ordalaget). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Ingredienser

4 portioner, eller 16 små tapasportioner
  • 700 g fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 salladslökar

Till servering:

  • 1 dl crème fraîche
  • oliver
  • färsk persilja
  • gräslök

Så här gör du

  1. Skala potatisen och skär i små tärningar. Torka dem med en ren kökshandduk. Hacka löken.
  2. Hetta upp oljan i en stor teflonpanna. Häll i potatistärningar och hackad lök. Sänk värmen och koka potatisen i oljan. Rör runt så att den inte bränns, den ska inte få färg.
  3. När potatisen är genomstekt - känn efter med en provsticka - silar du av den och löken och sparar oljan.
  4. Vispa äggen lätt i en bunke. Salta och peppra. Vänd ner potatisen i bunken.
  5. Torka ur stekpannan och hetta upp en matsked sparad olja. Häll i potatisblandningen och stek några minuter tills äggsmeten stelnat.
  6. Vänd tortillan med hjälp av en tallrik. Låt sedan tortillan glida tillbaka ner i stekpannan och stek ytterligare några minuter tills undersidan stelnat. Hacka salladslöken och strö över tortillan.
  7. Servera den varm eller kall, gärna med oliver, färska kryddor och crème fraîche.